شایعترین بیماریها در زنان کدامند؟
- آلزایمر: این بیماری از گیجی و حواسپرتی شروع میشود اما ممکن است به اختلالات روانی حاد تبدیل شود. زنان بیشتر از مردان درگیر این بیماری شده و بیشتر از آنان در اثر این بیماری میمیرند.
روش تشخیص: اگر به صورت مداوم دچار حواسپرتی یا فراموش کردن جزئیات ساده میشوید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و نسبت به تشخیص وضعیت سلامت خود اقدام کنید.
درمان: این بیماری درمان قطعی ندارد، اما میتوان با اقداماتی از پیشرفت آن جلوگیری کرد و یا آن را به تأخیر انداخت.
- افسردگی: این بیماری روحی میتواند جسم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. افسردگی در خانمها خیلی از اوقات ریشه در تغییرات هورمونی دارد. این بیماری به شدت شایع است و گاهی هیچ نشانه قابل تشخیصی ندارد.
روش تشخیص: افسردگی از جمله بیماریهایی است که ممکن است حتی در مراحل حاد خود علامت مشخصی نداشته باشد. اما به طور معمول بیانگیزگی، خستگی و کرختی و البته بروز حساسیتهای غیرطبیعی میتواند نشانه این بیماری باشد.
درمان: گاهی تغییر در سبک زندگی میتواند تا حدودی این بیماری را درمان کند و گاهی بنا به تشخیص پزشک داروهای ضد افسردگی برای شما تجویز میشود. اما خیلی از اوقات افسردگیهای دورهای مانند افسردگی فصلی یا افسردگی پس از زایمان با عبور از آن دوره خاص یا بحران مورد نظر خود به خود درمان میشود.
3. بیماریهای قلبی: سیگار نکشیدن، فعالیت داشتن و تغذیه صحیح تا حدود زیادی از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. اما هنوز هم این نوع عارضهها در صدر فهرست عوامل مرگ و میر در زنان قرار میگیرند. عارضههای قلبی در زنان در بیشتر مواقع به علت یک بیماری زمینهای مانند دیابت، پرفشاری خون، کلسترول بالا و یا سبک زندگی نادرست مانند سیگار کشیدن به وجود میآید. این بیماریها شاید نرخ یکسانی بین زنان و مردان داشته باشد اما عمدتاً در زنان کمتر و سختتر تشخیص داده میشود.
روش تشخیص: خیلی از اوقات تنها در صورت معاینات دقیق و تستهای پیشرفته میتوان به وجود بیماریهای قلبی پی برد.
درمان: بیماریهای قلبی اگر جزئی باشند گاهی با یک یا چند دوره مصرف دارو برطرف میشوند. اما گاهی اوقات جراحیهای باز و فرآیندهای درمانی جدیتری برای رفع عارضه مورد نیاز است.
- دیابت نوع دو: این بیماری به سادگی و با در پیش گرفتن سبک زندگی سالم قابل پیشگیری است. زنان بیشماری در دنیا به این بیماری مبتلا هستند که بخش زیادی از آنان رنگین پوست محسوب میشوند.
روش تشخیص: کافی است که هر چند وقت یکبار آزمایش قند خون انجام دهید تا از وجود یا عدم وجود این بیماری اطمینان کسب کنید.
درمان: تزریق انسولین و یا مصرف داروهای خوراکی از جمله روشهای درمانی دیابت نوع دو هستند. البته سبک زندگی سالم، فعالیت و تغذیه مناسب نیز میتواند عوارض این بیماری را به شدت کاهش دهد.
- بیماریهای سینه: این بیماریها خود به دو دسته تقسیم میشوند.
تودههای خوشخیم سینه: بیشتر تودههایی که در سینه به وجود میآیند، از نوع خوش خیم هستند. این تودهها از قبیل فیبروکیستیکها و فیبروآدنومها در بیشتر مواقع بدون نیاز به جراحی یا پرتو درمانی برطرف میشوند.
سرطان سینه:این بیماری که بیشتر در زنان کشورهای پیشرفته و صنعتی دیده میشود، هر سال جمعیت زیادی را مبتلاء میکند. سرطان سینه از مجاری شیر در پستان شروع شده و میتواند ارگانهای دیگر را نیز درگیر کند.
راه تشخیص: این بیماری از طریق ماموگرافی و یا سونوگرافی تشخیص داده میشود. حتی خود خانمها میتوانند بدون هیچ ابزاری وجود عارضهها را در سینه خود تشخیص دهند. چرا که این بیماری در ابتدا به صورت تودههایی در بافت سینه شکل میگیرد. تودههایی که البته در بیشتر مواقع خوش خیم هستند.
درمان: داروها و البته پرتو درمانی از جمله روشهای درمانی برای درمان بیماری های خوش خیم زنان است.
- سرطان دهانه رحم: اولین علامت این بیماری ترشحات غیرعادی و درد در هنگام رابطه جنسی است.
روش تشخیص: این بیماری از طریق تست پاپ اسمیر یا همان غربالگری سرطان دهانه رحم انجام تشخیص داده میشود.
درمان: این بیماری مانند هر نوع سرطان دیگری از طریق شیمی درمانی بهبود پیدا میکند.
- سرطان تخمدان: این بیماری که ابتدا لولههای تخمدان را درگیر میکند، یک عارضه بسیار پیچیده محسوب میشود. بعضی از علائم این بیماری درست مشابه سرطان دهانه رحم است. روش تشخیص و درمان این بیماری نیز شباهت زیادی به سرطان دهانه رحم دارد.
- بیماریهای مقاربتی: اندام تولید مثل در خانمها بسیار حساس و آسیب پذیر است. به همین علت رعایت بهداشت این ناحیه و انجام اقدامات محافظتی در هنگام برقراری رابطه جنسی نقش مهمی در بروز بیماریهای مقاربتی دارد. این بیماریها که با عنوان STD شناخته میشوند انواع مختلفی دارند که تبخال و زگیل تناسلی شایع ترین انها هستند و روش های درمان متفاوتی دارد.
- بیماریهای خود ایمنی: انواع بیماریهای خود ایمنی هم در زنان و هم در مردان بروز پیدا میکند. اما این بیماریها بدون هیچ دلیل مشخصی در زنان بیشتر نمود پیدا میکنند. بیماریهای خود ایمنی در اثر حمله سلولهای دفاعی که نقش نابودسازی ویروسها را دارند، به سلولهای سالم بدن به وجود میآید.
روش تشخیص: علائمی که به طور معمول در همه این بیماریها بروز پیدا میکند عبارتند از: سرگیجه، تب خفیف، خستگی مفرط، درد و تحریک پذیری پوست. برای تشخیص قطعی این بیماریها از تستهای آزمایشگاهی استفاده میشود.
درمان: بهترین درمان برای این نوع بیماریها تشخیص به موقع است. البته خیلی از این نوع بیماریها با اقدامات سادهای مانند مصرف کمتر قند و چربی و سبک زندگی بدون استرس درمان میشوند.
- پوکی استخوان: مهمترین عامل ایجاد این بیماری، سبک زندگی نادرست است. برای مثال مصرف الکل و سیگار، کم تحرکی، کم بودن حجم عضلات که ناشی از تغذیه اشتباه و ورزش نکردن است، از جمله علل بروز این بیماری است. البته ژنتیک و مصرف داروهای استروئیدی نیز در ابتلاء فرد به این بیماری نقش دارد.
روش تشخیص: پوکی استخوان از طریق عبور دادن اشعه ایکس از بافت استخوانها یا همان سونوگرافی تشخیص داده میشود.
درمان: این بیماری درمان قطعی ندارد. اما اقداماتی مانند سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب، مصرف دارو و استفاده از مکملهای غذایی خاص میتواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند.