رفع موهای زائد یکی از معضلات بزرگ زیبایی و بهداشتی است. به همین دلیل معمولا افراد متناسب با شرایط، بودجه، میزان تحمل درد و بسیاری عوامل دیگر یکی از روش ها را انتخاب می کنند. دکلره، شیو، اپیلاسیون، پودر، کرم و اسپری موبر، بند انداختن، استفاده از دستگاه اپیلیدی یا اپیلاتور انواع این روش ها هستند. در بین این همه متد مختلف، معمولا لیزر موهای زائد از همه بهتر است و ماندگاری بیشتری دارد. به همین دلیل امروزه در تمام دنیا برای از بین بردن موهای زائد به کار می رود.
بعضی افراد خیلی تمایل دارند از لیزر استفاده کنند و نتایج آن را ببینند. اما تصور می کنند که لیزر موهای زائد سرطان زا است. در این مقاله به طور کامل به این موضوع می پردازیم و می بینیم که این تفکر تا چه حد صحت دارد. قبل از این که وارد بحث سرطان زا بودن یا نبودن لیزر بشویم، باید ببینیم لیزر موهای زائد چیست.
لیزر موهای زائد چیست؟
در این روش دستگاه لیزر را در نقطه مورد نظر از بدن قرار می دهند. سپس با تابش نور، گرمایی ایجاد می شود که تا عمقی از پوست نفوذ می کند. گرما بر فولیکول مو اثر می گذارد و یا آن را سست می کند یا کاملا از بین می برد. فولیکول مانند کیسه ای است که مو ابتدا در آن رشد می کند و سپس از پوست بیرون می زند. در صورتی که فولیکول مو کاملا تخریب شود، اثر لیزر دائمی است اما اگر فقط آسیب ببیند، پس از مدتی موها دوباره رشد خواهند کرد.
آیا لیزر موهای زائد سرطان زا است؟
اگر بخواهیم در یک کلمه به این سوال پاسخ دهیم، جواب ما خیر است. طبق تحقیقات موسسه استرالیایی cancer council که در زمینه سرطان و مسائل مربوط به آن پژوهش میکند، لیزر موهای زائد منجر به سرطان نمی شود. تنها بهتر است افرادی که سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان پوست دارند در صورت لزوم با پزشک مشورت کنند اگر اطلاع کافی از انواع دستگاه های لیزر موهای زائد و نوع کارکرد آن ها داشته باشید، خواهید فهمید که لیزر هیچ ربطی به ایجاد سرطان ندارد.
عمق نفوذ اشعه لیزر
لیزرها انواع مختلفی دارند. توانمندی و میزان اثر هر یک از آن ها متناسب با کاربردی که دارند متفاوت است. در مورد لیزر موهای زائد معمولا از دو فناوری الکساندریت و دیوید استفاده می شود. هر دوی این ها تا عمق کمی از پوست نفوذ می کنند و عمقی بین ۳ تا ۴ میلی متر را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین دلیل تابش نور به لایه های درونی بدن نمی رسد و هیچ اثری بر آن ها ندارد.
جنس اشعه لیزر
جنس اشعه لیزر موهای زائد با اشعه ایکس فرق دارد. اشعه ایکس از نوع یونیزه است. به همین دلیل به DNA آسیب می زند و ممکن است باعث ایجاد سرطان شود. اما جنس لیزرهای رفع موی زائد متفاوت و از نوع غیر یونیزه است. همین خاصیت باعث می شود که نتواند به عمق بیشتری نفوذ یابد. وقتی اشعه نتواند به اعضای داخلی دسترسی پیدا کند و فقط روی سطح اثر داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان هم وجود ندارد. جنس این اشعه ها به گونه ای است که بلافاصله توسط فولیکول مو جذب می شوند و نمی توانند به بخش های دیگر بدن برسند.
گواهی های معتبر
سازمان غذا و داروی ایالات متحده آمریکا با نام FDA برای تمامی دستگاه های لیزر گواهی سلامت صادر می کند. دستگاهی که این گواهینامه را دارد، قطعا بدون عیب است. اگر تا امروز حتی یک مورد سرطان ناشی از لیزر موهای زائد گزارش شده بود، قطعا این دستگاه ها گواهی FDA خود را از دست داده بودند.
نکات استفاده از لیزر
لیزرها سرطان زا نیستند بلکه عوارض دیگری دارند که شاید بسیاری از افراد از آنها آگاه نیستند.
- خارش در ناحیه ای که تحت لیزر قرار می گیرد.
- دستگاه لیزر با پرتو نوری می تواند به چشم ها آسیب بزند. در نتیجه بهتر است هنگام استفاده از آن ها، عینک مخصوص چشمی استفاده شود.
- عفونت پوستی از دیگر عوارضی است که ممکن است با استفاده از لیزر ایجاد شود. گرچه این عارضه بیشتر در مراکزی که شرایط بهداشتی رعایت نمی شود رخ می دهد
- کبودیهای نقطه ای که معمولا به دلیل سیستم کولینگ خاص در بعضی انواع لیزرها ممکن است ایجاد شود و معمولا در پوستهای حساس و خشک بیشتر احتمال بروز دارد
- .سوختگی (هایپرپیگمنتاسیون) عارضه شایع لیزر است اما در صورت رعایت نکات ایمنی از طرف اپراتور و بیمار معمولا ایجاد نمی شود یا در صورت بروز به مرور رفع خواهد شد
- .هایپوپیگمانتاسیون (لکهای بیرنگ) این عارضه معمولا به دنبال سوختگیهای شدید رخ داده و به درمان جواب نداده یا به سختی جواب میدهند
- .فولیکولیت بعد از انجام لیزر امکان دارد که موهای سوخته داخل پوست باقی بمانند و حالتی شبیه جوشهای ریز روی پوست ایجاد شود که این مشکل با اسکراب و در جلسات بعدی لیزر به مرور برطرف خواهد شد
- .ضخیم شدن یا افزایش تعداد مو ؛در صورت انجام لیزر برای موهای کرکی احتمال افزایش ضخامت و تعداد موها وجود دارد همچنین این مشکل ممکن است در صورت استفاده از انرژیهای پایین لیزر نیز بروز کند
عوارض لیزرها معمولا موقتی است و اگر همه نکات رعایت شوند، هرگز چنین عوارضی بروز نخواهد کرد. لازم است در ادامه به چند نکته در مورد لیزر موهای زائد بپردازیم.
- هزینه لیزر نسبت به سایر روش های رفع موهای زائد شاید به مراتب بیشتر باشد. اما باید توجه داشت که اثر آن ماندگار و دائمی است.
- لیزرها انواع مختلفی دارند که برای هر نوع مو با ضخامت متفاوت، باید از یک گونه خاصی از آن ها هم استفاده شود.
- اثر گذاری لیزر بر روی پوست های تیره نسبت به پوست های روشن کم تر است. احتمال دارد افراد نتیجه دلخواه را با این روش مشاهده نکنند.
- کبودیهای نقطه ای که معمولا بدلیل سیستم کولینگ خاص در بعضی انواع لیزرها ممکنست ایجاد شود و مهمولا در پوستهای حساس و خشک بیشتر احتمال بروز دارد.
- سوختگی (هایپرپیگمنتاسیون) عارضه شایع لیزر است اما در صورت رعایت نکات ایمنی از طرف اپراتور و بیمار معمولا ایجاد نمیشود یا در صورت بروز به مرور رفع خواهد شد.
- هایپوپیگمانتاسیون (لکهای بیرنگ) این عارضه معمولا بدنبال سوختگیهای شدید رخ داده و به درمان حواب نداده یا به سختی جواب میدهند.
- فولیکولیت بعد از انجام لیزر امکان دارد که موهای سوخته داخل پوست باقی بمانند و حالتی شبیه جوشهای ریز روی پوست ایجاد شود که این مشکل با اسکراب و در جلسات بعدی لیزر به مرور بر طرف خواهد شد.
- ضخیم شدن یا افزایش تعداد مو ؛در صورت انجام لیزر برای موهای کرکی احتمال افزایش ضخامت و تعداد موها وجود دارد همچنین این مشکل ممکن است در صورت استفاده از انرژیهای پایین لیزر نیز بروز کند.