معاینه دوره‌ای و غربالگری زنان

۱۲ معاینه دوره‌ای و غربالگری زنان که هر خانمی باید انجام دهد

شما به عنوان یک خانم حتی اگر احساس می‌کنید حالتان خوب است، باید به طور دقیق از وضعیت سلامت خود اطلاع داشته باشید. این بررسی‌ها که تحت عنوان معاینات دوره‌ای و غربالگری زنان در کلنیک‌های مختلف انجام می‌گیرد، چند فایده مهم دارند. ضرورت انجام معاینات دوره‌ای و غربالگری در زنان
  • به دست آوردن آگاهی در مورد وضعیت جسمی و کمک به ایجاد برنامه خود مراقبتی متناسب با این وضعیت
  • شروع هر چه زودتر درمان در صورت وجود هرگونه عارضه و اختلال در سلامتی
  • تشویق به داشتن سبک زندگی سالم
  • واکسینه شدن در زمان درست
  • جلوگیری از بروز عوارض سلامتی در آینده
۱۲ معاینه دوره‌ای و غربالگری زنان مهم‌ترین معاینات دوره‌ای و تست‌های غربالگری زنان کدامند؟ بسته به اینکه شما چند سال سن دارید، انواع تست‌های غربالگری وجود دارد که باید انجام دهید. ما در ادامه به معرفی و بررسی این تست‌ها می‌پردازیم:
  1. تست قند خون: انجام    مرتب این تست به خصوص در خانم‌هایی که اضافه وزن دارند لازم است. در واقع اگر شاخص توده بدنی شما بیشتر از بیست و سه باشد، بیشتر از دیگران در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارید.   همچنین وجود والدین دیابتی می‌تواند ریسک ابتلاء به این بیماری را در شما بیشتر کند. عدم تحرک نیز که عامل خیلی از بیماری‌ها است، در بروز دیابت نیز نقش مهمی دارد.
  2. تست فشار خون: در حالت عادی خانم‌ها باید هر دو سال یکبار این آزمایش را انجام دهند.  البته  چنانچه در یکی از این آزمایش‌ها عدد  بالای فشار خون مقداری بین ۱۲۰ تا ۱۳۹ و عدد پایین آن مقدار ۸۰ تا ۸۹ باشد، آزمایش فشار خون باید هر سال انجام شود.  همچنین اگر شما به بیماری دیابت، مشکلات قلبی و یا هرگونه اختلال کلیوی دچارید، باید فاصله زمانی بین تست‌ها را کمتر کنید.
  3. تست کلسترول خون: این آزمایش برای خانم‌ها باید هر ۵ سال یکبار    انجام بگیرد. البته وجود بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و اختلالات کلیوی باعث می‌شود که بیشتر از دیگر افراد به انجام این تست  نیازمند باشید. انجام دوره‌ای این آزمایش برای زنانی که هیچگونه ریسکی در مورد بیماری‌های رگ‌های قلبی ندارند باید از ۴۵ سالگی آغاز شود. اما خانم‌هایی که به هر گونه بیماری رگ‌های خونی مبتلا هستند، باید از بیست سالگی انجام این تست را شروع کنند.
  4. آزمایش بیماری‌های عفونی: این نوع تست‌ها بیشتر اوقات به سبک زندگی و  روابط جنسی شما بستگی دارد. زنانی که به لحاظ جنسی فعال هستند باید تست‌هایی مانند کلامدیا و سوزاک را انجام دهند.   همچنین   همه زنان ۱۸ تا ۷۹ ساله باید تست هپاتیت C بدهند. آزمایش‌هایی مانند سفلیس یا ایدز ممکن است برای کسانی که سابقه روابط جنسی محافظت نشده داشته اند، لازم باشد.
  5. تست سرطان دهانه رحم: این آزمایش که با عنوان تست پاپ اسمیر نیز  شناخته می‌شود برای خانم‌های بیست و یک سال به بالا تجویز می‌شود. در شرایط عادی انجام این تست هر سه سال یکبار توصیه می‌شود. در صورتی که سه تست متوالی شما منفی باشد، پزشک شما می‌تواند فاصله تست‌های شما را بیشتر کند.
  6. تست سرطان پستان: ماموگرافی بیشتر برای کسانی تجویز می‌شود، که یکی از اعضای خانواده‌شان درگیر این بیماری هستند. در غیر اینصورت خانم‌ها باید از چهل سالگی به بعد این تست را به صورت مدام انجام دهند.   اما شما می‌توانید وضعیت سلامت پستان‌هایتان را در منزل بررسی کنید.  برای این کار باید به طور مداوم پستان‌های خود را از ناحیه زیر بغل تا نوک سینه‌ها لمس کرده و در صورت وجود هرگونه برآمدگی و یا بافت غیرطبیعی به پزشک مراجعه کنید. همچنین  ترشحات غیرطبیعی از نوک سینه می‌تواند یک علامت خطر برای شما باشد.
  7. چکاپ دهان و دندان:   در شرایط عادی شما باید هر شش ماه و یا هر یک  سال یکبار حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید. اما درصورتیکه کوچکترین عارضه‌ای در دندان‌ها و یا لثه شما وجود داشته باشد، باید تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشک را تا رفع کامل عارضه بیشتر کنید.
  8. تست تراکم استخوان: این آزمایش برای خانم‌های بالاتر از ۶۵ سال تجویز می‌شود. البته چنانچه به دلیل شکستگی استخوان و یا یائسگی زودتر از موعد فکر می‌کنید مستعد ابتلاء به این بیماری هستید، بهتر است هر چه زودتر نسبت به انجام این تست اقدام کنید.
  9. معاینات چشم: شما باید از بیست سالگی معاینات چشمی را انجام دهید.  این معاینات هر دو سال یکبار به شما توصیه می‌شود. البته برای کسانی که عینک می‌زنند انجام این تست در فاصله‌های کوتاه‌تری توصیه می‌شود.
  10. غربالگری سرطان روده بزرگ: این  آزمایش نیز در شرایط عادی از پنجاه تا هفتاد و پنج سالگی برای خانم‌ها تجویز می‌شود. البته وجود سابقه خانوادگی ابتلاء به این بیماری نیز، در تجویز تست غربالگری آن توسط پزشک موثر است.
  11. بررسی پوست: پوست شما باید به لحاظ وجود هر گونه عارضه، لکه، آکنه، خال و نشانه‌های آفتاب سوختگی بررسی شود. این بررسی که هم توسط خودتان و هم بوسیله پزشکتان باید به طور مداوم انجام شود،  می‌تواند از بروز و یا تشدید سرطان پوست جلوگیری کند.
  12. ارزیابی قد و وزن: این ارزیابی که خیلی راحت توسط خود شما نیز قابل انجام است، در پیشگیری از بسیاری  از بیماری‌ها نقش دارد.مقدار قد و وزن شما شاخص توده بدنی تان را مشخص می‌کند. این شاخص اگر از بیست و پنج بیشتر باشد، بیماری‌هایی مانند دیابت، پرفشاری خون، انواع سرطان و مشکلات قلبی شما را تهدید می‌کند.
معاینه دوره‌ای و غربالگری زنان آیا معاینه دیگری وجود دارد که انجام آن برای زنان ضرورت داشته باشد؟ تست‌هایی که ما در بالا معرفی کردیم، تنها بخشی از معاینات دوره‌ای ضروری برای خانم‌ها است. شما باید هر عضوی از بدنتان را به لحاظ وضعیت سلامتی مدام ارزیابی کنید. اصل خود مراقبتی دقیقاً همین است که شما به وضعیت تان توجه کنید. این وضعیت تنها شامل جسم شما نمی‌شود. روان شما نیز باید به طور مداوم مورد بررسی قرار بگیرد. یکی از عارضه‌های روحی که اتفاقاً رواج قابل توجهی در میان خانم‌ها دارد، افسردگی است. بنابراین شما باید وضعیت روحی خود را به لحاظ میزان انرژی و انگیزه‌ای که یک روز از صبح تا شب دارید را بررسی کنید. همچنین اختلالات خواب و حساس شدن بیش اندازه می‌تواند نشانه بروز افسردگی باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط