بعد از جلسات لیزر موهای زائد، ممکن است آکنه و جوشهای ریز و درشت در ناحیه تحت درمان ظاهر شود. این عارضه گاهی آنقدر شدید است که بخش قابل توجهی از پوست اندام تحت درمان را درگیر میکند. حالا تصور کنید که جوشهای ناشی از لیزر بر روی پوست صورت بروز پیدا کند.
در این شرایط احتمالاً نگرانی از دائمی بودن این جوشها و اثرات مخرب آن بر روی پوست سر تا پای وجود شما را فرا میگیرد. آکنه و جوش بعد از لیزر موهای زائد، گاهی مراجعهکننده را از ادامه روند درمان نا امید میکند.
پس با ما ادامه بدهید تا علت این عارضه، احتمال بروز و البته درمان آن را بشناسید. برای اینکه ریشه جوش زدن بعد از لیزر را بدانید، باید ابتدا اطلاعات خود در مورد عملکرد این دستگاه را تکمیل کنید.
در لیزر موهای زائد دقیقاً چه اتفاقی برای پوست میافتد؟
در این فرآیند دستگاه لیزر اشعههایی را به سمت فولیکول مو نشانه گرفته و انرژی و گرمای زیادی به آن منتقل میکند. طی جلسات لیزر به مرور این فولیکول از بین رفته و عملاً امکان رشد مجدد موها به صفر نزدیک میشود.
در طی این فرآیند حرارت و انرژی زیادی به سلولهای پوست وارد میشود. همین موضوع پوست را در حالت آسیبپذیری قرار میدهد. به همین دلیل عوارض پوستی گاهی جزء لاینفک لیزر موهای زائد است. و البته در بیشتر مواقع این عوارض به خودی خود و با گذشت چند روز به کلی برطرف میشود.

علت جوش زدن بعد از لیزر موهای زائد چیست؟
این عارضه جانبی زمانی اتفاق میافتد که منافذ پوست مسدود میشوند. از آنجا که گرمای لیزر منافذ پوست شما را باز میکند، پوست شما به این عوامل عفونت زای هر چند کوچک حساس میشود. به این ترتیب مقاومت سلولهای پوستی در مقابل عوامل آسیبزا به شدت کاهش پیدا میکند.
هرگونه آکنه و جوشی که بعد از لیزر موهای زائد ایجاد میشود، ممکن است علت مختلفی داشته باشد. اما رایجترین علت این عارضه سلولهای مرده پوست و باکتریهایی هستند که راهی برای خروج ندارند. پوست شما به سرعت سعی میکند که مجموعه سلولهای مرده و باکتریها را از منافذ خارج کند.
اما از آنجاییکه منافذ مسدود شدهاند، راهی برای خروج وجود نداشته و حبابهای پر از جرم بر روی پوست تشکیل میشود. این حبابها همان جوش و آکنه ناخوشایندی است که بر روی پوست اندامهای مختلف ظاهر میشود.
چطور از جوش پوستی بعد از لیزر موهای زائد پیشگیری کنیم؟
خوشبختانه راهکارهایی برای پیشگیری از این عارضه وجود دارد. این راهکارها شامل اقدامات ساده زیر میباشد که لازم است تا یکی دو هفته بعد از جلسات رعایت شود:
- برنامه غذایی مناسب
رژیم غذایی سرشار از سبزیجات داشته باشید و از مصرف غذاهای چرب و شیرین بپرهیزید.
- رعایت پاکیزگی ناحیه تحت درمان
ناحیه تحت درمان را تا حد ممکن تمیز نگه دارید. این کار از تجمع باکتریها پیشگیری کرده و به روند از بین رفتن سلولهای مرده پوست کمک میکند.
- استفاده از محصولات غیرطبیعی ممنون است
در ناحیه تحت درمان از مواد آرایشی و بهداشتی، خوشبو کنندهها، لوسیونهای ضد عرق و … استفاده نکنید. این کار کمک میکند که پوستتان به راحتی نفس بکشد و اختلالی در وضعیت منافذ آن ایجاد نشود. به این ترتیب باکتری و سلولهای مرده به راحتی از منافذ پوست خارج میشوند.
- ناحیه تحت درمان را خنک نگه دارید
شما باید به طور مرتب از کمپرس یخ بر روی ناحیه تحت درمان استفاده کنید. حتی در صورت تجویز پزشک از لوسیونها یا پمادهای خنککننده که پزشک پیشنهاد میکند، استفاده کنید تا به این شکل احتمال سوزش و در ادامه آن آکنه را کاهش دهید. در ضمن اگر آکنه بعد از لیزر موهای زائد ادامه پیدا کرد، میتوان با تشخیص پزشک از پماد آنتی بیوتیک استفاده کرد.
- در معرض اشعههای نور خورشید قرار نگیرید
هر شرایطی که دمای پوست شما را افزایش دهد، میتواند در تشدید عوارض لیزر نقش داشته باشد.
- در مقابل وسوسه خارش پوست مقاومت کنید
این موضوع به خصوص در ساعتهای ابتدایی پس از لیزر موهای زائد بسیار مهم است. اگر پوستتان دچار خارش و سوزش شدهاست، به هیچ عنوان آن را نخارانید. چرا که احتمال زیادی وجود دارد که باکتریها و عوامل عفونتزا در منافذ پوستی تجمع پیدا کرده و جوش و آکنه بروز پیدا کند.
به علاوه خاراندن و لمس پوست در این شرایط، هر گونه عارضه را تشدید کرده و حتی ممکن است آن را به زخم تبدیل کند.
توصیه مهم در مورد جوشهای بعد از لیزر موهای زائد
به هیچ عنوان به جوش و آکنهای که ناشی از لیزر است، دست نزنید. چنانچه جوشها را لمس کرده و یا فشار بدهید، زخمهای جدی بر روی پوستتان ایجاد میشود.
فراموش نکنید که پوست شما در این زمان در آسیبپذیرترین حالت ممکن قرار دارد. بنابراین هر گونه بیدقتی و سهلانگاری در رفتار با آن میتواند منجر به آسیبهای جبران ناپذیر به سلامت و زیبایی شما شود.