جرمگیری و برساژ را هر چند وقت باید انجام دهیم. این کار تاثیری روی روشن شدن دندانها دارد؟ جرمگیری باعث بهبود سلامت لثه و استخوان فک میشود، اگر واقعا جرمی وجود داشته باشد.
جرم روی دندانها (teeth tartar) یا (dental calculus)، باندی از رسوبات روی سطح دندان است که به راحتی جدا نمیشود و توسط دندانپزشک با دستگاه جرمگیری اولتراسونیک یا قلمهای جرمگیری برداشته میشود.
جرم یا (tartar) محلی برای گیر افتادن پلاک بیشتر روی دندان است و حتما جهت حفظ سلامت لثهها و استخوانها (پریودنشیوم) و جلوگیری از پوسیدگی و تشکیل پلاک بیشتر برداشته میشوند.
جرم روی دندانها چگونه تشکیل میشود؟
حتی زمانی که مرتبا مسواک میزنیم و بعد از دو ساعت از مسواک زدن، لایه نرم و چسبندهای روی دندانها شکل میگیرد که از رسوب پروتئینهای بزاق و ذرات خیلی ریز مواد غذایی است.
این پلاک در نواحی زیر لثهها در حضور کلسیم و یونهای بزاق تبدیل به جرم (calculus) میشود همچنین در نواحی ترمیمهای گیر دار و معیوب نیز این اتفاق میافتد.
جرم معمولا در سطح پشتی دندانهای ثنایای فک پائین (سمتی که مجاور غدد بزاقی زیر زبانی است) و در مجاورت سطح باکال (گونهای) دندانهای 6 بالا (به خاطر مجاورت با مجرای پاروتید) تشکیل میشود.
انواع روش های جرمگیری دندان
جرمگیری دندان دارای برخی روش های قدیمی و روش های جدید است که در ادامه به توضیح مختصر هر یک میپردازیم.
جرمگیری دندان با ابزار های دستی
در این صورت با استفاده از پلاک های دستی مخصوص، جرمگیری دندان را انجام میدهند. این روش تا حدودی نسبت به روش های جدید و نوین با درد و سوزش و خونریزی همراه است که در بعضی مراکز دیگر از اینگونه روش ها استفاده نمیشود.
جرمگیری با ابزار های اولتراسونیک
این ابزار با نوعی لرزش فلزی تمامی جرم و پلاک های سطح دندان را از بین میبرد. با استفاده از این نوع جرمگیری تمامی عفونت های باقی مانده بر سطح لثه نیز برطرف خواهد شد و بافت همبند نیز حفظ خواهد ماند. این روش نسبت به تکنیک قدیمی با درد و ناخوشی بسیار کمتری همراه است و باعث خونریزی لثه ها نمیشود.
جرمگیری چه مزایایی دارد؟
جرم انباشته شده روی دندانها باعث تجمع پلاک و باکتری بیشتر و التهاب لثه بیشتر است، پس جرمگیری باعث کمک به سلامت دندانها میشود.
در معاینات دورهای شما به دندان پزشکی وجود جرم و التهاب لثه بررسی میشود و دندان پزشک به شما وجود جرم روی دندانها را اطلاع میدهد و برایتان جرمگیری و برساژ انجام میدهد جرمگیری حتی میتواند توسط بهداشت کاران مجرب انجام شود.
رشد پلاک و وجود جرم روی دندانها و بیماری لثه (در صورت پیشرفت آن تحلیل لثه و استخوان) علاوه بر اینکه روی ظاهر دندانهای شما و شخصیت شما در نگاه بیننده تاثیر دارد، ارتباط مستقیم با سلامت سیستمیک شما مانند سلامت قلب و عروق و تاثیر در سلامت خانمهای باردار و تشدید علائم دیابت در بیماران دیابتیک دارد.
جرمگیری و برساژ باعث کاهش تجمع پلاک و مواد میکروبی روی دندانها و کاهش بوی بد دهان میشوند. برساژ باعث از بین رفتن رنگهای چسبیده زرد و قهوهای روی دندانها و زیباتر شدن لبخند میشود.
جرمگیری با وسایل التراسونیک و وسایل ظریف دستی، قابل انجام است.
گاهی جرمگیری با هر دو وسایل انجام میشود و گاهی فقط یکی از این وسایل برای برداشت جرم استفاده میشوند و برای برداشتن رنگهای خارجی چسبیده به روی سطح دندان و باقی مانده ذرات خیلی ریز که سطح خشن به دندانها داده، برساژ با برسی در حال چرخش و خمیر پروفیلاکسی (حاوی ذرات ساینده و فلوراید و بوی خوب) انجام میشود.
پیشگیری از جرم دندان
- هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید تا سلامت لثهها و نیاز به جرمگیری دندانهایتان را بررسی کنند.
- برای کم کردن باکتریهای رشد پلاک و بیماری لثه، از دهان شویه آنتی باکتریال مثل کلرهگزیدین (برای مدت ده روز) استفاده کنید.
- مسواک زدن روزی سه بار و حداقل دو بار طوری که پشت دندانها (سطح زبانی دندانها) و بین دندانها کاملا تمیز شود و پلاک برداشته شود و روزانه دو بار نخ دندان کشیده شود. در این صورت تعداد دفعات نیاز به جرمگیری کاهش قابل ملاحظه ای مییابد.
- عدم مصرف دخانیات (سیگار و قلیون) : مصرف دخانیات باعث تجمع جرم روی سطح دندانها میشود و جرمگیری در افراد سیگاری به دفعات بیشتری در سال مورد نیاز است.
برساژ دندانها بعد از جرمگیری با برسی گرد و هندپیس دور کم و چرخش به وسیله هوا با خمیری از فلوراید و مواد ساینده ریز انجام میشود.
برساژ بعد از جرمگیری باعث میشود اگر جرم بصورت خشونتهای ریزی روی دندانها برداشته شود و رنگ خارجی روی دندانها (در اثر مواد غذایی و بهداشت بد و سیگار و دخانیات هست) برداشته شود.
توجه کنید رنگ چسبیده روی دندانها برداشته میشود نه رنگی که در داخل ساختار دندانها وارد شده که از بین بردن آن با بلیچینگ است.
هرچند وقت یکبار جرمگیری لازم است؟
این موضوع کاملا بستگی به این دارد که تا چه حد به بهداشت دندانهایتان اهمیت میدهید. گاهی افراد بعد از یک جرمگیری سنگین و اصلاح رعایت بهداشت خود بصورت مرتب صحیح، دیرتر نیاز به جرمگیری پیدا میکنند و جرم کمتری در دهانشان تشکیل میشود در صورتیکه راه صحیح مسواک زدن روزی 3-2 بار و نخ دندان کشیدن 2 بار در روز، را انجام دهند.
این سوال بسیاری از افراد است که فقط نیاز است یک بار از این تکنیک استفاده کنند و یا نیاز است که هر چند مدت آن را تکرار کنند؟ این مورد به جنس و کیفیت دندان های هر فرد بستگی دارد زیرا گاهی برخی افراد با یک بار جرمگیری برای همیشه از موضوع بستن جرم بر سطح مینای دندان رها میشوند و یا حداقل سال های بسیار زیاد نیاز به انجام این تکنیک ندارند. اما بسیاری از افراد دارای بزاق با ترکیبات بسیار زیاد هستند که موجب شده تا دندان ها بسیار سریع دارای جرم شوند. همچنین افرادی که دندان های نامنظم و پیچیده ای دارند باید در فواصل زمانی کوتاه تری جرمگیری انجام دهند.
حساسیت دندان با جرمگیری دندان
در تعدادی از بیماران این مورد مشاهده میشود که بعد از جرمگیری افرادب ا حساسیت دندان ها مواجه میشوند و حتی بسیاری از افراددر مصرف مواد غذایی سرد و گرم دچار مشکل میشوند. فرض را بر این بگذارید که سطح مینا عایق میشود و عاری از هرگونه جرم که این موارد کاملا طبیعی میباشد. این مورد بسیار طبیعی است که با برداشت توبولهای عاجی به طور موقت دندان ها دچار این حساسیت شوند و در برابر سرما و گرما پیام عصبی منتقل کنند. قابل ذکر است که جای نگرانی وجود ندارد و میتوان اشاره داشت که این حساسیت ها گذرا بوده و بعد از گذشت چندین روز این حساسیت کاهش یافته و در نهایت برطرف خواهد شد.
خمیر دندان های ضد جرم
امروزه در داروخانه ها انواع خمیر دندان های ضد جرم وجود دارد که طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده اند. این نوع خمیر دندان ها دارای ترکیبات ساینده هستند که استفاده از آن ها به مراتب توصیه نمیگردد زیرا این ترکیبات در مرور زمان باعث بروز حساسیت های دندانی شدید و آسیب شدید مینای دندان خواهد شد.
هزینه جرمگیری دندان
میزان مبلغ جرمگیری دندان برای پزشکان مختلف و مراکز گوناگون نیز متفاوت است. برای اطلاع از میزان هزینه جرمگیری دندان و برساژ در گروه زیبایی ترمه در کامرانیه شمالی حتما با شماره های تماس ارتباط برقرار نمایید تا قیمت واحد را دریافت کنید.
مسائل و پرسشهایی که در مورد جرمگیری و برساژ دندانها مطرح میشود:
حقیقت اینست که این جرمها روی دندانها هستند که آسیب لثهها و دندانها میرسانند، بنابراین باید برداشته شوند.
پس وجود جرم در دهان مضر است نه اینکه جرم از بین برود.
این صحبت هیچگونه توجیه عملی ندارد. بلکه وجود جرم باعث انباشته شدن میکروبها و تولید محصولات باکتری و اسیدها شده و باعث آسیب به لثهها و حتی لقی آنها میشود.
دندانهای ایمپلنت شده و روکش دار و لمینیت کامپوزیت انجام شده را نباید جرمگیری و برساژ کرد.
برای درخشش کامپوزیت ونیرها و برداشت رنگهای چسبیده به آن از پالیشینگ (polishing and finishing) استفاده میشود.
اگر دندانها دارای لکهها و رنگهایی در سطح خارجی باشند و چسبیده به سطوح دندانی باشد بوسیله برساژ که با استفاده از خمیر پالیش همزمان صورت میگیرد میتوان رنگها و لکهها و زردی روی دندانها را برداشت.
ولی همه بدرنگیهای دندانی را با برساژ نمیتوان روشن کرد و قسمتی از رنگها وارد ساختار مینایی دندان شدهاند بنابر این در ساختار داخلی دندان هستند. (مینای دندان نسبت به آب و یونها نفوذ پذیر است.)
پس در اینصورت رنگهای داخلی را با استفاده از bleaching بلیچینگ میتوان از بین برد به روش در مطب و در خانه. برای بررسی این موضوع معاینه توسط دندانپزشک و سپس تصمیم گیری برای روشن کردن دندانها باید صورت گیرد.
جرمهای تشکیل شده گاهی زیر لثهای میشوند و نیاز به جرمگیری تخصصی تر و حرفهای تری میباشد. جرمگیری زیر لثهای معمولا در دو مرحله یا بیشتر انجام میشود و بهتر است این جرمگیری توسط متخصص لثه (پریودونتیست) انجام شود و سلامت لثهها و استخوان توسط رادیوگرافی OPG و معاینات دهانی بررسی شود.