پاپ اسمیر

هرچیزی که باید در مورد تست پاپ اسمیر بدانید!

تست پاپ اسمیر یک فرآیند غربالگری است که در جهت شناسایی سلول‌های سرطانی یا پیش سرطانی در دهانه رحم به کار گرفته می‌شود. در این آزمایش هر گونه بیماری خانواده HPV نیز تشخیص داده می‌شود. اما عفونت‌های جنسی از نوع STI توسط این تست شناسایی نمی‌شود. در واقع عفونت‌های انتقالی جنسی و HPV ویروس‌ها یکی از دلایل عمده بروز سرطان دهانه رحم هستند. اما این تنها دلیل بروز سرطان دهانه رحم نیست.

نتایج پاپ اسمیر

همه افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، لزوماً از طریق روابط جنسی به این بیماری گرفتار نمی‌شوند. پس برخلاف تصور خیلی از افراد، انجام این تست برای خانم‌های مجرد بالای بیست و یک سال هم لازم است. خیلی از اوقات این بیماری سال‌ها به صورت نهفته در بدن فرد وجود داشته و ناگهان فعال می‌شود. توجه کنید که دقت این آزمایش هشتاد درصد است.

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر درواقع جزو دسته روش های غربالگری سرطان می‌باشد که انجام آن هر چند سال برای بانوان بسیار لازم و ضروری است. در حالت معمول آزمایش پاپ اسمیر یکی از مهمترین روش های پیشگیری از سرطان رحم می‌باشد زیرا ممکن است فرد در صورت عدم چکاپ های منظم و اهمیت به این موضوع، بسیار دیر متوجه بیماری سرطانی و بدخیم خود شوند و درواقع نتایج ناخوشایندی برای فرد بیمار ایجاد شود.

روش انجام تست پاپ اسمیر

فرایند انجام این آزمایش با آزمایش‌های دیگر کمی فرق دارد. در این فرآیند بخش کوچکی از بافت واژن برداشته شده و به اصطلاح از آن نمونه‌گیری می‌شود. این بافت بررسی شده وجود هرگونه سلول یا زائده غیرطبیعی در آن شناسایی می‌شود. تست پاپ اسمیر با کمی درد همراه است، که خیلی زود تسکین پیدا می‌کند.

پاپ اسمیر قبلاً فقط در آزمایشگاه‌های پیشرفته انجام می‌شد. اما در حال حاضر خیلی از متخصصان زنان و زایمان امکان انجام این تست را در مطب خود و برای بیماران فراهم کرده‌اند. در واقع آزمایش در مطب پزشک متخصص انجام شده و نمونه بیمار به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. به این ترتیب فرآیندهای غربالگری در آزمایشگاه انجام شده و نتایج برای پزشک شما ارسال می‌شود.

چنانچه نتیجه آزمایش شما منفی باشد، این به معنای طبیعی بودن سلول‌های دهانه رحمتان است. پس تا سه سال دیگر نیازی به انجام مجدد این آزمایش نیست. اما چنانچه نتایج آزمایش شما مثبت باشد، احتمالاً سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی در بافت دهانه رحمتان دیده شده‌است. البته این موضوع صد در صد نیست. احتمال وجود عارضه‌های خفیف و متوسط بیشتر از وجود سلول‌های سرطانی پیشرفته در رحم است.

پاپ اسمیر

چه کسانی باید تست پاپ اسمیر بدهند؟

این موضوع تا حد زیادی بستگی به شرایط شما دارد. برای مثال کسی که ریسک بالای عفونت‌ زنان یا سرطان دهانه رحم را دارد، مطمئناً بیشتر از افراد دیگر نیازمند انجام این تست است. همچنین کسانی که پیوند عضو انجام داده‌اند، سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا تست HIV آنها مثبت شده‌است، باید بر طبق نظر پزشکشان این تست را در فاصله‌های کوتاهتری انجام دهند. بعضی از زنان دهانه رحم خود را از طریق جراحی برمی‌دارند. این افراد اگر سابقه سرطان دهانه رحم نداشته‌اند، از انجام تست پاپ اسمیر معاف هستند.

اما به طور کلی، زنان از بیست و یک سالگی به بعد باید به طور مرتب و هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را انجام دهند. پس از آن در صورتی که هیچ مورد مشکوکی در آزمایش شما مشاهده نشد، می‌توانید پاپ اسمیر را هر پنج سال یکبار انجام دهید. این روند باید تا شصت و پنج سالگی شما ادامه داشته باشد. سپس در صورت سالم بودن همه تست‌های شما، دیگر لازم نیست از این سن به بعد تست سرطان دهانه رحم تکرار شود.

همچنین لازم است بدانید کسانی که روابط جنسی محافظت نشده دارند، به شدت در معرض ابتلاء به عفونت‌های HPV قرار دارند. این عفونت‌ها می‌تواند پیش زمینه‌ای برای ابتلاء به سرطان دهانه رحم باشد. بنابراین به همه خانم‌ها توصیه می‌شود که در روابط جنسی خود نهایت احتیاط را به کار ببندند و در حین رابطه جنسی حتماً از وسایل محافظتی مانند کاندوم استفاده کنند.

علت های ضروری برای تکرار تست پاپ اسمیر

گاهی ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که پزش زنان شما بخواهد تست پاپ اسمیر خود را تکرار نمایید. این مورد اغلب افراد را بسیار نگران کرده و در این قسمت توضیح خواهیم داد که به چه دلیل این مورد اتفاق می‌افتد.

  • افرادی که به ایدز مبتلا هستند.
  • مشاهده موارد مشکوک و نامطمعن در تست اولیه
  • اشخاصی که در گذشته پیوند عضو انجام داده اند.
  • افرادی که در طول دوران زندگی خود شیمی درمانی انجام داده اند.

عوامل اثرگذار بر ایجاد سرطان رحم

درواقع علل ایجاد سرطان دهانه رحم بسیار زیاد و متفاوت هستند اما دلیل قطعی آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است. اما مواردی وجود دارد که بر ایجاد این بیماری بدخیم تاثیر بسیار زیادی دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.

  • شروع روابط جنسی از سنین پایین
  • افرادی که به ویروس پاپیلوما مبتلا هستند.
  • برقراری روابط جنسی مکرر و متعدد با شرکای جنسی مختلف
  • افرادی که از موارد دخانیاتی استفاده می‌کنند بیشتر در معرض این بیماری بدخیم قرار دارند.
  • سوابق خانوادگی. گاهی افراد نزدیک خانواده در گذشته به این بیماری دچار بوده اند و این جزو سوابق خانوادگی قرار دارد.
  • گاهی موارد دیگری باعث ابتلا به سرطان رحم می‌شوند.

آیا می‌توان با وجود حاملگی تست پاپ اسمیر انجام داد؟

در طول دوران بارداری فقط و فقط در بیست و چهار هفته اول امکان انجام این تست وجود دارد. در غیر اینصورت امکان انجام آن از هفته بیست و چهارم تا پایان بارداری وجود ندارد.

همچنین برای کسانی که به تازگی زایمان کرده‌اند، انجام این تست خطرناک است. به این ترتیب از روز اول زایمان تا دوازده هفته بعد، امکان انجام غربالگری سرطان دهانه رحم وجود ندارد.

اقدامات قبل از پاپ اسمیر

قبل از آزمایش انجام چه کارهایی لازم است؟

  • 24 ساعت قبل از انجام تست پاپ اسمیر از برقراری هرگونه رابطه جنسی خودداری نمایید.
  • کسانی که قصد انجام تست پاپ اسمیر را دارند، مدت دو روز قبل از این آزمایش، دوش واژینال انجام دهند.
  • به هیچ عنوان از داروهای ضد بارداری اسپرم‌کش قبل از تست سرطان دهانه رحم استفاده نکنید
  • چنانچه تاریخ انجام تست در دوران قاعدگی شما قرار می‌گیرد، حتماً به پزشکتان اطلاع دهید. این موضوع ممکن است باعث اختلال در آزمایش و بروز اشتباه در نتایج شود.

در جلسه تست پاپ اسمیر چه اتفاقی می‌افتد؟

در این جلسه شما باید به پشت بر روی سطحی که به آن صندلی زایمان می‌گویند بخوابید. صندلی زایمان مجهز به دو جایگاه برای پاهای شما است که به آن رکاب می‌گویند. به این ترتیب دسترسی پزشک برای برداشتن بافت دهانه رحم آسان می‌شود. سپس دستگاهی به نام اسپکولوم وارد رحم شما شده و دهانه آن را باز می‌کند. این کار به آرامی انجام می‌شود اما کمی درد به شما تحمیل می‌کند.

سپس پزشک شما بوسیله ابزاری به نام اسپاتول یا براش و یا سیتوبراش بخشی از بافت دهانه رحم را برمی‌دارد. این اقدام دهانه شما را تحریک کرده و درد خفیفی برای شما به همراه دارد. سپس این نمونه به آزمایشگاه فرستاده می‌شود تا به لحاظ وجود سلول‌های سرطانی بررسی شود.

عوارض بعد از آزمایش پاپ اسمیر

همانطور که می‌دانید تزریق آمپول، در صورت ریلکس بودن عضلات شما، دردی را تحمیل نمی‌کند. این تست هم درست به همین شکل است. باید سعی کنید در طول انجام آزمایش، عضلات خود را ریلکس کرده و تا می‌توانید آرام باشید. با این وجود بعد از آزمایش احساس گرفتگی و انقباض در عضلات ناحیه مورد نظر طبیعی است. در بعضی موارد نیز خونریزی جزئی برای شما اتفاق می‌افتد.

آیا انجام تست پاپ اسمیر ضروری است؟

این تست معمولاً به منظور شناسایی تغییرات واژن که ناشی از عفونت‌های HPV است انجام می‌شود. انجام این آزمایش برای خانم‌های بیست و یک سال به بالا ضروری است. عفونت‌های ناحیه تناسلی در صورت تشخیص به موقع به سادگی درمان شده و اثری از آنان در بدن باقی نمی‌ماند. اما در صورتی که این عارضه‌ها سال‌ها بدون درمان رها شود، می‌تواند منجر به بیماری‌های غیرقابل درمان تبدیل شود. در واقع این تست می‌تواند از تبدیل شدن یک عفونت ساده به بیماری‌های حاد و سرطان جلوگیری کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط