زگیل تناسلی

زگیل تناسلی

بیماری زگیل تناسلی چیست؟

در زندگی هر فردی ممکن است برخی مشکلات به وجود آید که زیاد به آن دقت نکند. زگیل ها نوعی بیماری پوستی ویروسی هستند که هر فردی ممکن است در یک دوره زمانی آن را تجربه کرده باشد. به بیانی دیگر زگیل ها نوعی تومور های خوش خیم و غیر سرطانی هستند. آن ها توسط ویروس پاپیلوم در روی پوست به وجود می آیند. نام علمی این ویروس HPV است. یکی از رایج ترین نوع زگیل ها، زگیل های تناسلی است که اگر به این ویروس دچار شده اید بهتر است برای درمان آن با متخصصینی مشورت کنید که در این زمینه تخصص دارند.

علت به وجود آمدن زگیل تناسلی

این ویروس از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا می کند. ویروس HPV عامل به وجود آورنده زگیل تناسلی است. البته تمامی ویروس های پاپیلوم خطرناک نیستند و مشکلات سختی را برای فرد به وجود نمی آورند. اما در مورد این ویروس باید بدانید که اگر در درمان آن کوتاهی شود ممکن است به سلول های دهانه رحم در زنان برسد و باعث سرطان رحم در زنان شود. به همین دلیل درمان این بیماری اهمیت بسیار زیادی دارد و افرادی که رابطه جنسی دارند برای مطمئن شدن از سلامتشان بهتر است در دوره های زمانی مشخص با انجام آزمایش هایی از سلامت خود اطمینان پیدا کنند.

انواع زگیل تناسلی

دو نوع ویروس HPV وجود دارد که ممکن است افراد به آن دچار شوند: زگیل پوستی: بیشتر زگیل هایی که می شنوید و مشاهده می کنید در نوع پوستی وجود دارند. این نوع خطرناک نیستند و معمولا در نواحی مختلفی مانند بازوها، سینه، دست یا پاها به وجود می آیند.  زگیل تناسلی: این نوع زگیل هم خود به دو دسته تقسیم می شود، کم خطر و پر خطر. زگیل های تناسلی معمولا در محل هایی که مرطوب است ظاهر می شود و بیشتر در نواحی تناسلی و مقعد به وجود می آید. به همین دلیل نام آن را زگیل تناسلی نامیده اند.

زگیل تناسلی کم خطر

زگیل تناسلی کم خطر ضایعات پوستی زگیل مانندی هستند که در ناحیه تناسلی یا دهان و حلق دیده می شوند. این ضایعات گوشتی هستند و برای شناخت بهتر آن ها می توان گفت که به گل کلم شباهت دارند. گاهی بسیار ریز هستند و دیده نمی شوند و گاهی هم به صورت تکی یا متعدد بروز می یابند. تشخیص این نوع زگیل از طریق آزمایش خون امکان ندارد و تنها با معاینه فیزیکی یا در موارد محدودی با نمونه برداری بافتی امکان پذیر است.

زگیل تناسلی پر خطر

نوع پرخطر زگیل تناسلی مثل نوع کم خطر نیست و نشانه های قابل مشاهده ای ندارد. علت این است که در این مرحله ویروس در سطح مخاطی وجود دارد. این ویروس باعث ایجاد سرطان در ناحیه تناسلی و حلق و دهان می گردد که در خانم ها معمولا با سرطان دهانه رحم همراه است و در آقایان منجر به سرطان ناحیه تناسلی به ویژه مقعد می شود.

علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان

بسیاری از کاربران از ما می پرسند که چگونه متوجه شویم زگیل تناسلی داریم؟ همه بیماری های ویروسی زمانی که فعال هستند علائم خودشان را نشان می دهند و این بیماری هم به همین شکل است. برای مثال تبخال مدت زمان زیادی در بدن قرار دارد اما چون فعال نیست خود را نشان نمی دهد و گاهی اوقات در شرایطی خاص بیرون می آید. نکته جالب تری که در مورد این ویروس وجود دارد این است که در زمانی که غیر فعال است هم می تواند به افراد دیگر سرایت کند. اما چیزی که بیشتر باعث می شود که افراد نسبت به آن بی توجه باشند بی علامت و یا خفیف بودن علائم ویروس HPV است. اگر علائمی مانند خونریزی خفیف، درد، سوزش و خارش و گاها بیشتر و گسترده شدن زگیل را داشتید، بدانید که با وجود گذشت چند هفته یا چند ماه از رابطه جنسی شما به زگیل تناسلی مبتلا شده اید.

روش تشخیص زگیل تناسلی

این بیماری در شکل و رنگ متفاوتی بروز می‌کند. بعضی از انواع این عارضه دقیقاً به رنگ پوست بوده و برخی دیگر تیره رنگند. در بعضی افراد این بیماری به صورت برجستگی‌های خوشه‌ای بروز می‌کند و در بعضی دیگر به صورت یک عارضه تکی. زگیل تناسلی گاهی به شکل گل کلم است و گاهی آنقدر ریز است که به راحتی قابل دیدن نیست. علامت قابل لمس این بیماری عبارتند از درد، خونریزی، ترشحات غیرعادی، سوزش، خارش و ناراحتی‌. در زنان زگیل تناسلی ممکن است در داخل یا اطراف واژن، داخل یا اطراف مقعد، بر روی دهانه رحم، لب، زبان، گلو و یا دهان رشد کند. اما در مردان این عارضه بیشتر بر روی آلت تناسلی، مقعد، کیسه بیضه، ران یا کشاله ران، دهان، لب، زبان یا گلو دیده می‌شود. چنانچه نمی‌توانید بر اساس این علائم بیماری را تشخیص دهید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با استفاده از تست‌های مختلفی می‌تواند وجود یا عدم وجود زگیل را تشخیص دهد. یکی از این تست‌ها، آزمایش لگنی است. در این آزمایش به منظور تشخیص دقیق‌تر از یک مایع اسیدی استفاده می‌کند. تست پاپ اسمیر یکی دیگر از راه‌های تشخیص این بیماری است، که انواع HPV را شناسایی می‌کند.

بهترین روش برای درمان زگیل تناسلی

زگیل تناسلی عارضه‌ای با ریشه عفونی است که هم در مردان و هم زنان رخ می‌دهد. این عارضه به صورت یک زائده برآمده و نرم در بخش‌های مختلف بدن رشد می‌کند. منشأ بروز زگیل تناسلی، رابطه جنسی محافظت نشده است. این بیماری از نوع عفونت STI بوده و در واقع نوع کم خطر پاپیلومای انسانی یا HPV به حساب می‌آید. سی تا چهل درصد از HPV ها، بر روی اندام‌های تناسلی تأثیر گذاشته و چنین عارضه‌هایی را ایجاد می‌کند. این بیماری آمیزشی حتی در کودکان نیز اتفاق می‌افتد که روشهای درمانی مختلفی دارد.
زگیل تناسلی

چه کسانی  مستعد ابتلا به زگیل تناسلی هستند؟

رابطه جنسی یک فاکتور مهم در ابتلاء به این بیماری است. از طرفی افراد زیر سی سال، در صورتیکه یکی از این شرایط را داشته‌باشند، احتمال دارد به زگیل تناسلی مبتلا شوند: • کسانی که روابط جنسی زیادی داشته و در این زمینه خیلی فعالند. • افرادی که سابقه کودک آزاری دارند. • کسانی که از مادرانی مبتلا به زگیل تناسلی به دنیا آمده‌اند‌. • کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. • کسانی که مواد مخدر مصرف می‌کنند. زگیل تناسلی

راه سرایت زگیل تناسلی

این عارضه حتی وقتی هنوز هیچ علائمی نداشته و عملاً زگیلی در کار نیست، از فردی به فرد دیگر سرایت می‌کند. این بیماری از طریق تماس پوست با پوست، پوست با مخاط یا مخاط با مخاط منتقل می‌شود. رابطه دهانی و همچنین رابطه جنسی بدون کاندوم، به سرعت بیماری را به شریک جنسی منتقل می‌کند. گاهی پیش می‌آید که شخصی با وجود عدم اقدام به رابطه جنسی محافظت نشده، به این بیماری دچار می‌شود. در اینگونه مواقع احتمالاً تماس یک فرد آلوده باعث سرایت ویروس شده‌است.

زگیل تناسلی چقدر خطرناک است؟

خطر ابتلا به زگیل تناسلی در زنان خیلی بیشتر از مردان است. چرا که این بیماری در زنان اگر درمان نشود، ممکن است به سرطان دهانه رحم تبدیل شود. در ضمن وقتیکه این بیماری در کسی بروز می‌کند، آثاری از آن در زیر پوست باقی می‌ماند. بنابراین کسی که یکبار به این عارضه مبتلا شده، بسیار مستعد ابتلا دوباره است. زگیل تناسلی

آیا زگیل تناسلی قابل درمان است؟

نمی توان این بیماری را به طور کامل درمان کرد و ویروس آن را ریشه کن ساخت. اما روش های مختلفی وجود دارند که می توانند ضایعات پوستی را کاهش دهند و احتمال انتقال این ویروس را کمتر کنند. در بعضی از افراد سیستم ایمنی می توان کمک کننده باشد. این بدین معناست که ایمنی طبیعی بدن آن ها طی یک الی دو سال به طور کامل این ویروس را از بین می برد و بیماری خود به خود محو می شود. در مورد بیمارانی هم که زگیل تناسلی قابل مشاهده دارند، می توانند با روش های مختلفی آن ها را از بین ببرند. به این ترتیب پوستشان از نظر ظاهری مشکلی نخواهد داشت و یا حداقل وضعیت بهتری پیدا می کند. در صورتی که این زگیل در مراحل اولیه درمان شود، دیگر بزرگ تر نخواهد شد و تعداد آن هم افزایش نخواهد یافت.

راه های درمان زگیل تناسلی

قبل از اینکه در مورد درمان زگیل تناسلی بخوانید، باید به یک نکته مهم توجه کنید. دقت کنید که به هیچ عنوان از دارویی که برای درمان زگیل غیر تناسلی تجویز می‌شود برای رفع زگیل ناحیه تناسلی استفاده نکنید. چرا که این داروها بسیار قوی بوده و ممکن است به ناحیه تناسلی حساس شما آسیب بزند. راه‌های زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد که بسته به شدت بیماری متفاوت است. رایج‌ترین این روش‌ها عبارتند از:
  • استعمال دارو: بیشترین داروهایی که برای درمان این عارضه تجویز می‌شود، پودوفیلین، پودوفیلوکس (کندیلوکس)، imiquimod (Aldara) و یا تری کلرواستیک اسید یا TCA است.
  • الکترو کوتر یا  همان electrocautery: در این روش از جریان الکتریسیته برای از بین بردن زگیل استفاده می‌شود. به عبارتی جریان الکتریکی زگیل را سوزانده و بافت آن را به کلی از بین می‌برد.
  • جراحی: نوعی از این عارضه وجود دارد که با دارو درمان نمی‌شود. البته این موضوع از فرد به فرد متفاوت است. در اینگونه مواقع پزشک مربوطه جراحی و برداشتن زگیل را توصیه‌ می‌کند.
  • فریز یا cryosurgery: در این روش همانطور که از اسمش پیداست، زگیل‌ها فریز شده و از این طریق از بین می‌روند.
  • لیزر درمانی: لیزر درمانی زگیل ناحیه تناسلی، یک اقدام مؤثر است که بسیار فوری و آسان انجام می‌گیرد.
  • تزریق: یکی دیگر راهکارهای متداول برای درمان زگیل، استفاده از داروی اینترفرون به صورت تزریق است.
  • درمان خانگی: خیلی از افراد برای هر بیماری و مشکلی به دنبال درمان خانگی برای هستند. زگیل تناسلی هم درمان خانگی دارد. برای مثال انواع گیاهانی که خاصیت ضد قارچ و ویروس دارند، در رفع زگیل ناحیه تناسلی مؤثر است. همچنین چای سبز، روغن کرچک، سیر، ژله آلوئه ورا و پیاز در درمان این بیماری به کار گرفته می‌شوند.
  • تقویت سیستم ایمنی: این راهکار بیشتر در پیشگیری از ابتلا به زگیل ناحیه تناسلی کاربرد دارد.چرا که یکی از دلایل بروز این زائده، ضعف در سیستم ایمنی است. البته این به آن معنا نیست که هر کسی که سیستم ایمنی ضعیفی دارد، به زگیل مبتلا می‌شود. اما این ضعف، احتمال ابتلاء را افزایش می‌دهد.

جلوگیری بهتر ازدرمان است…

هیچ جمله و شعاری به اندازه این کاربرد ندارد. پیشگیری در هر بیماری و مشکلی، از بروز آسیب‌های جدی و غیرقابل درمان جلوگیری می‌کند. این عارضه خیلی بیشتر از دیگر بیماری‌ها نیاز به اقدامات پیشگیرانه دارد. چرا که هر شخصی دیر یا زود برقراری رابطه جنسی را شروع کرده و خود به خود مستعد این بیماری می‌شود. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید در هنگام برقراری رابطه جنسی از کاندوم و وسایل محافظتی دیگر استفاده کرد. همچنین می‌توان از واکسن HPV به عنوان یک راه قطعی پیشگیری از ابتلا به زگیل ناحیه تناسلی بهره برد. سن تزریق این واکسن نه تا چهل و پنج سال است. خیلی بهتر است که این واکسن قبل از شروع رابطه جنسی تزریق شود. بسته به شرایط مختلف ممکن است واکسیناسیون HPV در یک، دو یا سه تزریق انجام شود. با این وجود می‌توان به راحتی و با مراقبت‌های جنسی، خطر ابتلاء به این بیماری را به شدت کاهش داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط